Hondenpoep en loslopende honden

Bijna niets is ergerlijker dan met je schoen in de hondenpoep stappen of de kinderen thuis zien komen met hondenpoep op hun jas. Ook loslopende honden worden regelmatig als ongewenst ervaren. Door het inzetten van Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s), hoopt de gemeente hier iets aan te doen.

De Boa’s

In totaal zijn de BOA’s 16 uur per week in Korendijk op wisselende tijden en dagen. Zij controleren dan onder andere op het opruimen van hondenpoep en de regels voor het loslaten lopen van de hond.

Naast de hondenpoepproblematiek zijn de BOA’s ook bevoegd om andere wettelijke regels op het terrein van de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Korendijk (APV) te handhaven. Dit zijn bijvoorbeeld het opruimen van paardenpoep, het stallen van voertuigen op de openbare weg en evenementen.

Hondenpoep palen

In Korendijk zijn op locaties waar vaak kinderen spelen nieuwe honden verbodspaaltjes geplaatst om extra aandacht te vragen voor deze locaties. Dat neemt niet weg dat in de APV geregeld is dat er een opruimplicht geldt voor de gehele gemeente en er een aanlijnplicht geldt voor de gehele bebouwde kom. 

Poepzakjes

In de APV is geregeld dat hondenbezitters een deugdelijk middel bij zich moeten hebben om hondenpoep op te ruimen. De gemeente Korendijk verstrekt zakjes voor het opruimen van hondenpoep. Hondenbezitters kunnen deze gratis ophalen in het gemeentehuis en de supermarkten in Korendijk.

Regels Algemene plaatselijke verordening gemeente Korendijk

De onderstaande verboden gelden niet voor aantoonbare gekwalificeerde geleidehonden en honden die hiervoor aantoonbaar worden opgeleid.

Loslopende honden

  1. Op de weg binnen de bebouwde kom moet de hond aangelijnd zijn. (Boete €90,-) 
  2. Honden mogen niet op een voor publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte  kinderspeelplaats, zandbak of speelweide of op een andere door het college aangewezen plaats lopen. (Boete €140,-) 

Verontreiniging door honden

  1. Als een hond zijn behoefte doet op een openbare plaats, is de eigenaar van de hond verplicht om de poep direct op te ruimen. (Boete €140,-)
  2. De eigenaar van een hond is verplicht een deugdelijk opruimmiddel bij te hebben dat geschikt is voor het verwijderen van de uitwerpselen. (Boete €90,-)

De regels over verontreiniging door honden, gelden ook voor paarden.

Extra informatie

Niet gevonden wat u zocht?

Vul dan dit contactformulier in, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

U bent hier:Startpagina | Leven en Ondernemen | Uitwerpselen honden en paarden | Hondenpoep en loslopende honden
Deel deze pagina
...een dijk van een gemeente!

Bezoek: Voorstraat 31, 3265 BT Piershil Huisje
Post: Postbus 3708, 3265 ZG Piershil Envelop
14 0186 of 088 647 1700 Telefoon
gemeente@korendijk.nl Envelop
Openingstijden Klok