Pagina opties

Groter
A A

Bodebus

In vroeger tijden was een bode bij de meeste overheidsdiensten herkenbaar aan het uniform en door het dragen van een bodebus. De bodebus werd gezien als een onderscheidings- c.q. bijzonder herkenningsteken voor deze functionaris.

De geschiedenis van de bodebus gaat terug naar de middeleeuwen. Boden, die berichten moesten overbrengen, droegen deze geschreven en met de zegel van de opdrachtgever voorziene stukken in een bus aan de gordel.

Bodebus gemeente Korendijk

In Korendijk is de bodebus weer in ere hersteld omdat de bode een aantal specifieke representatieve functies vervult.

De bodebus wordt alleen gedragen door de gemeentebode op het officiële uniform van de gemeente bij officiële gelegenheden die plaatsvinden in het gemeentehuis zoals vergaderingen van de gemeenteraad, officiële ontvangsten van het gemeentebestuur, huwelijksvoltrekkingen e.d.

Op 17 september 1991 is opdracht tot vervaardiging gegeven. Tijdens de raadsvergadering van 11 februari 1992 is de bodebus door de burgemeester uitgereikt aan de gemeentebode.

De bodebus vertoont verwantschap met de ambtsketen van de burgemeester. De bodebus is evenals de ambtsketen ontworpen door de heer J. Kloosterman uit Lopik.