Pagina opties

Groter
A A
RSS

Verkeerseducatie: Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (05-12-2018)

Op dinsdag 4 december 2018 gingen leerlingen van basisscholen uit Korendijk aan de slag met het lesproject ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer'. Bij de gemeentewerf aan de Steegjesdijk in Piershil gaf wethouder P. Boogaard om 8.45 uur het startschot voor dit verkeersveiligheidsproject.

Ruim 125 leerlingen van groep 7 en 8 kregen voorlichting over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Met een scala aan grote, imposante landbouwvoertuigen konden de kinderen zien hoe ‘groot en klein’ landbouwverkeer goed samen kunnen gaan. De Hoeksche Waard heeft veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.

De basisschoolleerlingen kregen voorlichting over  landbouwverkeer van studenten van de mbo-opleidingen Het Prinsentuin College en EduDeltaCollege. Onder begeleiding van een VOMOL-docent lieten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de leerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo'n groot voertuig wel en niet kan zien. Een VOMOL-docent sloot het geheel af met een evaluatieles. Met deze aanpak werden twee groepen jonge verkeersdeelnemers tegelijkertijd bereikt: kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen.

Samenwerking

De gemeente Korendijk werkt samen met de andere gemeenten in de Hoeksche Waard aan verkeersveiligheid in de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Holland-Rijnland (RPV). Samen met het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV ZH) organiseert de RPV het project VOMOL.

Bedrijven die hun voertuigen beschikbaar stelden waren:  D. Zwartbol verhuur, Troost machines bv, Mts. van Vugt,  Gebr. van Bergeijk.

Daarmee werden ook de loonwerksector en de agrarische sector betrokken bij het project.