Pagina opties

Groter
A A
RSS

Informatie over vogelgriep (11-12-2017)

Bij een pluimveebedrijf in Biddinghuizen is vrijdag 8 december 2017 vogelgriep van het type H5 vastgesteld.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft daarom maatregelen genomen om de verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen. Kijk voor de laatste stand van zaken op de website van de Rijksoverheid.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor pluimvee en wilde (water)vogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen en eenden. Vogelgriep komt over de hele wereld voor. Vogelgriep van het type H5 is besmettelijk en ziekmakend voor vogels en pluimvee en wordt verspreid door wilde (water)vogels.

Kunnen mensen ook ziek worden?

Infecties bij mensen zijn met deze variant nog nooit vastgesteld. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat mensen ziek worden van dit virus. Toch wordt aanbevolen om dode vogels niet aan te raken, om zo geen enkel risico te lopen.

Wat moet ik doen als ik een dode vogel vind?

Als u één of twee dode vogels aantreft, neem dan contact op met de gemeente. Als u drie of meer dode wilde eenden, zwanen of ganzen of meer dan twintig andere vogels op één plek aantreft, kunt u dat melden bij het Dutch Wildlife Health Centre. Voor overige vragen of meldingen kunt u bellen met het Klantcontactcentrum van de NVWA, 0900-0388 (dit informatienummer kost € 0.20 per gesprek, plus uw gebruikelijke belkosten).